menu alle værdier
læs mere

Konkurrence

Deltag i konkurrencen #klassenskanon og vind en kulturoplevelse for hele klassen!

Med konkurrencen #klassenskanon rykker Danmarkskanonen ud på skolerne. Eleverne får mulighed for at debattere danske værdier og komme med deres perspektiv på, hvilke værdier fra kanonen, der har relevans for dem i deres hverdag.
#klassenskanon inviterer landets skoleklasser til at sætte en kanon sammen af de værdier, der er vigtigst for klassen. #Klassenskanon kan enten sættes sammen af de udvalgte 20 værdier fra Danmarkskanonen, eller klasserne kan tilføje nye værdier. En ungejury bedømmer de indkomne #klassenskanon’er og finder tre vinderklasser, som bliver kåret medio december 2017 af undervisningsminister Merete Riisager, kulturminister Mette Bock og ’kanonens far’ tidl. kulturminister Bertel Haarder .

Kulturministeriet og undervisningsministeriet har sammen udviklet et undervisningsmateriale, som er målrettet samfundsfag i grundskolens udskoling, de gymnasiale- og erhvervsrettede ungdomsuddannelser. I undervisningsmaterialet er der forslag til øvelser, som kan inspirere klassens arbejde med #klassenskanon. Det er dog ikke en forudsætning, at klassen bruger undervisningsmaterialet, for at deltage i konkurrencen.

Kriterier for at deltage

Kriterierne for at deltage i #klassenskanon:

 •   Klassen skal tilmelde sig til konkurrencen ved at sende en mail til danmarkskanon@kum.dk senest den 15. september 2017
 • #klassenskanon kan laves som en podcast, en blog, en fotocollage, en reportage, et eventyr, et tv-program, et maleri eller en video. Kun fantasien sætter grænser!
 • #klassenskanon skal vedlægges en tekst (max 2400 tegn inkl. mellemrum), der beskriver, hvordan I som klasse har sammensat jeres værdier og valgt at formidle jeres kanon
 • Hele klassen skal have deltaget i processen, og I skal sammen udvælge og argumentere for, hvorfor netop de værdier er vigtige for jer
 • #klassenskanon skal tage udgangspunkt i de 20 officielle værdier, som udgør og er præsenteret på Danmarkskanon.dk
 • Eventuelt nye værdier i jeres #klassenskanon skal leve op til de tre kriterier for udvælgelsen af de officielle værdier:
  • Forslaget skal kunne betegnes som immateriel kultur; f.eks. en historisk begivenhed, en tradition, en bevægelse eller en værdi
  • Forslaget skal kunne begrundes historisk og have betydning for mange mennesker i Danmark
  • Forslaget skal have nutidig og fremtidig relevans for befolkningen i Danmark

Senest 1. november 2017 skal I sende jeres #klassenskanon til danmarkskanon@kum.dk – husk at opgiv klasse, skole og kommune, samt kontaktoplysninger på en lærer.

Juryens bedømmelseskriterier

Juryen vil bedømme de indsendte forslag og indstille vinderne på baggrund af følgende kriterier:

 • At #klassenskanon lever op til konkurrencens kriterier
 • At #klassenskanon er klart formidlet
 • At #klassenskanon udtrykker kreativitet, krøllede hjerner og idéer
 • At klassen har arbejdet med kanonen både i klasselokalet og ude i felten

Disse skoler har allerede tilmeldt sig:

Nordskolen, Nykøbing Sjælland
Rønde Skole, Rønde
Bækkegårdsskolen, Ølstykke
Hornslet skole, Hornslet
Hedensted Skole, Hedensted
HellumFRI, Skørping
Karlslunde Skole, Karlslunde
Allerslev Skole, Lejre
Riberhus Privatskole, Riberhus
Løgstrup skole, Viborg
Tornbjerg Gymnasium, Odense
Tandslet Friskole, Sydals
Sct. Nicolai Skole, Køge
Lyngby Gymnasium, Lyngby
Sønder Otting Skole – Ungeuniverset, Haderslev
Ranum Skole
Søndre Skole, Viborg
Aarhus Katedralskole, Aarhus