Kuratorer for Danmarkskanonen

Kulturminister Bertel Haarder har bedt seks kuratorer om hjælp til at sortere og vælge ud blandt de foreløbig mere end 1.000 forslag, der er kommet ind til Danmarkskanonen. I løbet af efteråret samler kuratorerne forslagene til en liste, som herefter sendes til elektronisk folkeafstemning. Kulturminister Bertel Haarder siger:

”I sidste ende er det befolkningen, der bestemmer, hvad Danmarkskanonen skal indeholde, dvs. hvad vi er formet af og fælles om, som er vigtigt at have med ind i fremtiden. Men inden da er der brug for videnspersoner, som kan hjælpe med at sortere og bearbejde de mange relevante bud til Danmarkskanonen. På den måde sikrer vi, at afstemningen bliver meningsfuld og til at gå til for os alle sammen. En afstemning om mere end tusind forslag giver jo ikke mening.”

De udvalgte kuratorer er:

  • Marianne Holm Pedersen, seniorforsker, ph.d.
  • Mehmet Ümit Necef, lektor, ph.d.
  • Jørn Lund professor, formand for Dansk Sprognævn
  • Eva Steensig, sociolog
  • Mads Mordhorst, lektor, ph.d.
  • Michael Böss, forfatter og universitetslektor

Kuratorernes arbejde:

De udvalgte kuratorer skal de næste måneder sortere og bearbejde de mange forslag til Danmarkskanonen. Forslagene bliver valgt ud fra Danmarkskanonens kriterier, der går på, om forslaget kan ses som immateriel, om det kan begrundes historisk og har betydning for mange, og ikke mindst om forslaget er relevant både nu og i fremtiden. Kuratorerne laver herefter en liste af forslag, som bliver sendt til elektronisk folkeafstemning i november.